Bullet journal pro studenty aneb jedničkářem s BuJo

Co vlastně bullet journal je a jak vypadá, jsem zmínila v předchozím článku. V tomto článku se dočtete, jak vám může BuJo (zkratka pro bullet journal) pomoci stát se Hermionou.



Krok 1: motivace
“Stačí, když se na to kouknu před písemkou.” “Chemie mi stejnak k ničemu nebude, chci přece studovat sociologii.” “Bohatě mi stačí D, případně i E je dobrá známka.” Zní to povědomě? Někdy je opravdu těžké, najít potřebnou motivaci ke studiu něčeho, v čem nevidíte smysl.

A je stejně tak těžké, ne-li těžší, si přestat věšet na nos bulíky - že ten předmět vám k ničemu nebude, že už nemá cenu se snažit, protože známku stejně nevytáhnete nebo že jedno odpoledne učení na těžkou písemku nestačí.

Ještě než se dostaneme k BuJo, je potřeba si říct, proč jste vlastně tady - proč si čtete článek o tom, jak být lepší ve škole? Co je vaše motivace ke studiu? Chcete se dostat na vysokou školu? Chcete mít věci více pod kontrolou, neodevzdávat vše ve stresu na poslední chvíli? Nutí vás rodiče zlepšit si známky? Zkuste si popravdě odpovědět. Pokud jde o motivaci vnitřní, vycházející z vašich přání, super. Ideálně si svou motivaci někam napište, tak abyste jí měli na očích - třeba do bullet journalu.

Spánek je pro úspěch ve škole také důležitý

Pokud jde o motivaci vnější, je to trochu obtížnější. Je-li vaším přáním, stát se doktorem, snadněji se přemluvíte ke studiu fyziky či chemie. Jestliže je to přáním vašich rodičů, jen těžko tuto vnitřní motivaci najdete. Zamyslete se nad tím, co chcete vy sami. Někdy rodiče chtějí lepší známky, než aktuálně máte. Zkuste se s nimi domluvit, že se pokusíte známky zlepšit v předmětech, které jsou pro vás důležité a v těch ostatních se je pokusíte udržet na nějaké přijatelné míře.

Krok 2: plánujte dopředu
Našli jste svoji motivaci a přetavili jste ji do nějakého cíle - dostat se na vysokou, stát se právníkem, být nejlepší ve třídě. Teď se již dostáváme k BuJo. Ke každému cíli si rozpracujte kroky potřebné k jeho dosáhnutí. Ty si stanovte širší na školní rok - zlepšit si průměr z důležitých předmětů o 0,5, přečíst 6 knih k maturitě atd. A pak si je ještě rozpracujte na každý měsíc - připravit se na písemku z chemie, napsat esej, přečíst jednu knihu a udělat si z ní výpisky.

Na každý měsíc si založte stránku, kam si pište své dílčí cíle. Důležité slůvko zde je “realisticky”. Přečíst 20 knih za měsíc zatímco chodíte do školy a na brigádu není úplně realistické. Čím více své plány přepálíte, tím rychleji je opustíte.

Zdroj: The organized brain

Krok 3: využijte trackeru
Tracker v řeči bullet journalingu je nástroj, který slouží k sledování opakovaných či opakujících se činností. Můžete sledovat počet přečtených stran či kapitol v knize, naučená slovíčka nebo pravidelnost vaší přípravy do školy. To vám může pomoci, abyste nezůstali pozadu (ach, ten slastný pocit, když si můžete odškrtnout další políčko v řadě) a zároveň měli přehled o svém pokroku.


Krok 4: opravdu pracujte
V diáři si naplánujte přesný čas, kdy se začnete učit a v ten čas začněte. Vypněte facebook a mobil, vyčurejte se, napijte se a dejte se do toho. Ideální je studovat v blocích - někdo udrží plnou pozornost 25 minut, někdo déle, ale neměli byste přesáhnout 45 - 50 minut na jeden studijní blok.

Pak si dejte krátkou, pětiminutovou pauzu. 5 minut, ani o chlup víc. Nechoďte na facebook, nekoukejte na videa na Youtube. Určitě byste tam nestrávili jen 5 minut. Místo toho se protáhněte, vyvětrejte si, uvařte si čaj.

Krok 5: odměňte se

Naplánujte si odměny - čas s přáteli, novou knížku, počítačovou hru. Není cílem, abyste studovali celé dny, stejně tak je důležité umět odpočívat. Navíc budete daleko produktivnější, když budete vědět, že teď máte dvě hodiny na to, naučit se matematické rovnice a pak vás čeká kino s kamarády.

Komentáře

Oblíbené příspěvky