Bullet Journal tracker - jak sledovat čas II.


V minulém článku jsem psala o tom, co je to vlastně tracker. V tomto článku se zaměřím na to, proč a jak sledovat, jakým způsobem trávíte čas.

Zdroj: Instagram @NicoleJournal
Proč sledovat čas
Každý z nás má 24 hodin denně. A dost často je nevyužíváme tak, jak bychom chtěli či potřebovali. A dokud nevíme, kam se náš čas ztrácí, těžko s tím můžeme nějak pohnout.

Sledování svého času se dá využít ve třech případech. Za prvé jde o okamžiky nebo i delší časová období, kdy máme pocit, že je toho opravdu moc. Blíží se zkouškové či se to nakupí v práci, přidá se pár dalších věcí - chystáte svatbu, plánujete rodinou oslavu, děti potřebují vyrobit kostým na karneval a tak dále. Zde může být tracker pomůckou pro stanovení priorit, či zjištění, že opravdu tohle vše nemůžete zvládnout sami a je tedy čas vymyslet záložní plán (a hledat pomoc).

Druhý případ nastává tehdy, když se přistihnete, jak již poněkolikáté tento týden (den) říkáte někomu, že jste hrozně “byzy” a proto něco nemůžete. Myslím, že to známe všichni: “chtěl bych začít pravidelně cvičet, ale nemám kdy”, “chtěla bych chodit na keramiku, ale nemám na to čas”. Tedy věty, které vyslovujeme a povědomě cítíme, že nejsou tak úplně pravda, ale spíš výmluva, proč se do něčeho nepouštět.

No a třetí případ je ten, že jste prostě tak trochu blázen, který chce mít vše pod kontrolou (můj oblíbený anglický výraz control freak je v tomto případě značně výstižný). Případně třeba experimentujete s rozvržením dne a vlastní produktivitou.

Jak sledovat čas v BuJo
Sledovat čas a vlastní denní rozvrh samozřejmě můžete na bezpočtu aplikací na počítači i v mobilu. A nebo pěkně ručně do svého BuJo.

Zdroj: Bullet Journal
Nejjednodušší možnost je v rámci svého denního záznamu (dailies) načrtnout časovou linku a vybarvovat si dle vlastního klíče jednotlivá políčka představující hodiny. Zeleně dobu v práci, šedě dobu strávenou na cestě, červeně spánek - představu asi už máte. A barvy si samozřejmě zvolte dle sebe. Tento způsob se hodí hlavně pro variantu dvě - není až tak podrobný, ale odhalí vám, kolik volného času vlastně máte (a kde se schovává).
 Pokud se vás týká spíše první případ, je potřeba vést si záznamy podrobněji. V okamžiku, kdy jsem toho v práci měla opravdu hodně, se mi osvědčilo zapisovat si do samostatné tabulky, kolik času trávím jakou činností. Ano, samotné zapisování zabere taky nějaký čas, ale není to zdaleka tolik (za pracovní den cca 5 až 10 minut). Já si takový záznam vedla dva týdny a opravdu mi to pomohlo zjistit, kam se ztrácí můj čas - spoustu ho zabraly například nečekané a neplánované úkoly.

Vedení si takového záznamu vám může pomoci více způsoby - můžete ho vzít a ukázat šéfovi s tím, kolik nad čím trávíte času. Třeba, že činnost, která není příliš důležitá, vám zabere 10 hodin týdně na úkor opravdu něčeho podstatného. Nebo můžete ze záznamu vyčíst, co jsou největší žrouti vašeho času  - kolegyně, která na vás přehazuje svoje úkoly, sáhodlouhé a k ničemu nevedoucí porady nebo pravidelné cigárko. Případně vám může pomoci stanovit si priority - trávím spoustu času činností, která mi nepřináší radost, naopak na činnost, která mě baví, mi zbývá jen málo času.


Co s těmito zjištěními dále uděláte, je už na vás. Nezapomeňte však, že není potřeba být stále produktivní ;-)  

Komentáře

Oblíbené příspěvky